Wydarzenia dyplomatyczne to jeden z najtrudniejszych, a zarazem najciekawszych obszarów dla usług cateringowych. Różnorodność form przyjęć dyplomatycznych oraz wymóg dużej wiedzy i najwyższej jakości sprawia, że instytucje państwowe i międzynarodowe często decydują się na wybór najbardziej doświadczonych firm cateringowych.
Usługa cateringowa musi być dostosowana do rodzaju wydarzenia. W protokole dyplomatycznym wyróżniamy kilka rodzajów przyjęć: koktajle, śniadania, obiady, przyjęcia, przyjęcia bufetowe, garden party, poranne śniadania i tzw. lampkę wina.
Co ciekawe, śniadanie w protokole dyplomatycznym ma miejsce w godzinach południowych i przybiera formę lunchu. W przeciwieństwie do dyplomatycznych obiadów, czyli de facto kolacji, które składają się zazwyczaj z 4 dań i aperitifu, podczas śniadań serwowane są 3 dania: przystawka, danie główne i deser.
Przy obsłudze wydarzeń o randze międzynarodowej szczególną uwagę trzeba zwrócić na przestrzeganie restrykcji żywieniowych – zarówno indywidualnych, jak i tych wynikających z czynników religijnych bądź kulturowych. Organizator przed każdym wydarzeniem przekazuje listę indywidualnych wymagań. Należy wziąć pod uwagę wszystkie możliwe ograniczenia wynikające z różnic kulturowych: wykluczyć z menu niektóre rodzaje mięs, kontrowersyjne potrawy. W przypadku przyjęć z udziałem przedstawicieli państw muzułmańskich zazwyczaj nie podaje się napojów alkoholowych.
Belvedere Catering podczas realizacji dla gości zagranicznych pokazuje to, co najlepsze w naszej bogatej polskiej tradycji kulinarnej, co spotyka się z uznaniem gości. Przy tej okazji w naturalny sposób promujemy również polską kuchnię na arenie międzynarodowej.
Obsługa kelnerska musi nie tylko posługiwać się językiem angielskim i posiadać duże doświadczenie, ale także musi być odpowiednio przeszkolona z zasad protokołu dyplomatycznego.
Przykładem wzorowego przyjęcia dyplomatycznego może być majowa wizyta Prezydenta Singapuru Tony’ego Tan Keng Yam, podczas której Prezydent Rzeczypospolitej Andrzej Duda wydał uroczysty obiad na cześć zaproszonego gościa. Belvedere Catering by Design miało zaszczyt organizować catering na tę okazję.
Menu na obiad dyplomatyczny przygotował Szef Kreatywny Belvedere Catering by Design Henryk Nieciejowski. Lekkie, wiosenne menu oparte zostało na polskich produktach. Składało się z wędzonego jesiotra z botwinką i zielonym ogórkiem, kremu z zielonych szparagów z lubczykiem i czarnuszką, przepiórki nadziewanej borowikami i kremu poziomkowego z czekoladą i różą.