Przepis Szefa Kreatywnego Henryka Nieciejowskiego na krem z dyni z gruszką, imbirem, świeżo tartym serem bursztyn :)

Okres jesienny to idealny czas na produkty sezonowe. Zapraszamy do wspólnego gotowania 🙂

Przepis:

– 800 g pieczonej dyni (około 1,5 kg surowej, ze skorupą),
– 4 gruszki klapsy,
– 2 łyżki masła,
– pól cebuli słodkiej,
– 1 szklanka białego wina,
– 1/2 szklanki gorącego bulionu jarzynowego,
– 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%,
– 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,
– ser bursztyn,
– kora cynamonu,
– 4 łyżki miód,
– świeżo tarty imbir,
– sól morska i świeżo zmielony pieprz

Sposób przyrządzania:
Dynię opłukać i pokroić na duże kawałki (razem ze skorupą). Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w temp. 200 stopni C przez około 25 minut, tak, aby miąższ był miękki, jednocześnie jędrny. Z dyni odciąć skorupę, miąższ pokroić w 1,5 cm kostkę. Gruszki obrać i wyciąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki – zostawić w marynacie z miodu( 4 łyżki miodu) i białego wina(100ml).

W dużym rondlu roztopić masło, dodać cebulę. Smażyć na bardzo małym ogniu, aż cebula się zeszkli (nie rumienić). Dodać, wyjęte z marynaty, kawałki gruszki i smażyć przez około 4 – 5 minut, mieszając. Dodać pokrojoną dynię i smażyć jeszcze przez około 3 – 4 minuty.
Zmiksować na gładki mus i przelać z powrotem do rondla.

W drugim rondelku zagotować białe wino (pół szklanki), dodać gorący bulion, gałkę muszkatołową i korę cynamonu. Gotować przez 1 – 2 minuty, następnie wlać śmietankę kremówkę . Przecedzić przez sito, przelać do naczynia z dynią, doprawić solą.

Podawać posypaną świeżo zmielonym serem, czarnym pieprzem, cynamonem, świeżo tartym imbirem i gałką muszkatołową.

Smacznego:)

Belvedere Catering

30-letnia tradycja firmy jest nie tylko gwarancją najwyższej jakości usług, ale przede wszystkim świadectwem zaufania naszych stałych Klientów.

+48 22 558 67 00 wew. 202

catering@belvedere.com.pl

Ostatnie artykuły

Catering Eventowy

Autorskie menu na eventy przygotowane przez znakomitych Szefów Kuchni Belvedere Catering.

Sprawdź również ofertę
Belvedere Catering

Catering dla firm

Wyjątkowa obsługa

Wykwinty bankiet firmowy

Oprawa kulinarna bankietów firmowych, która wyniesie Twoje wydarzenia na szczyt.

Sprawdź pełną ofertę

Catering na wesela

Zaskakujące smaki

Catering na wesela

Nasi Szefowie Kuchni doradzą, jakie menu wybrać na tę wyjątkową uroczystość.

Sprawdź pełną ofertę

Catering eventowy

Sprawdź nasz rozwiązania

Catering eventowy

Sprawdź rozwiązania realizowane z myślą o potrzebach naszych klientów.

Sprawdź pełną ofertę

Oprawa meczowa

Catering na Stadionie Legii

Oprawa meczowa

Od lat zapewniamy na Stadionie Legii Warszawa wyśmienitą kuchnię, unikatowy design oraz obsługę na najwyższym poziomie

Sprawdź pełną ofertę
Menu