BELVEDERE GOURMET GROUP WSPIERA MŁODE TALENTY KULINARNE POPRZEZ AKADEMIĘ MISTRZÓW SMAKU BY BELVEDERE

BELVEDERE GOURMET GROUP WSPIERA MŁODE TALENTY KULINARNE POPRZEZ AKADEMIĘ MISTRZÓW SMAKU BY BELVEDERE

Z wielką przyjemnością informujemy, że 13 czerwca 2022 roku w Restauracji Belvedere zainaugorowaliśmy nasz  autorski projekt: AKADEMIĘ MISTRZÓW SMAKU BY BELVEDERE.
Wraz z wybitnymi trenerami: kucharzami, cukiernikami oraz niezależnymi ekspertami z różnych dziedzin będziemy  wspierać rozwój umiejętności zawodowych najzdolniejszych uczniów szkół ponadpodstawowych o profilach gastronomicznych. 

Ostatnie dwa lata – pandemia i jej wszystkie odsłony, początki kryzysu gospodarczego, a następnie działania wojenne w tak bliskim sąsiedztwie – ekstremalnie poturbowały branżę HoReCa. Podobnie było we wszystkich dziadzinach edukacji młodzieży. A tam, gdzie przygotowanie zawodowe i praktyki mają szczególną ważność, ten czas miał podwójnie negatywny oddźwięk. To jeden z powodów, dlaczego zdecydowaliśmy się podjąć pełną wyzwań inicjatywę organizacji akademii, która wśród młodej kadry ma zadbać o doskonalenie zawodowe oraz odbudowę prestiżu zawodu gastronoma. We współpracy ze szkołami zawodowymi i uczelniami wyższymi, ogólnopolskimi i regionalnymi organizacjami branżowymi oraz przedstawicielami biznesu zdecydowaliśmy się rozpocząć projekt Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere.  W każdej rocznej edycji akademii będziemy szukać młodych ludzi z pasją, aby uczyć ich zawodu z najlepszymi trenerami kulinarnymi. Będzie to czas pełen wyzwań, czas inspiracji, nauki nowoczesnych technik kulinarnych oraz dotknięcia nowych trendów. Jesteśmy przekonani, że dzięki naszemu wkładowi w edukację talentów kulinarnych przyczynimy się do podniesienia poprzeczki w jakości usług gastronomicznych, jakie oferuje dzisiejszy rynek oraz że w efekcie wykształcimy prawdziwych Mistrzów Smaku, będących kreatorami kulinariów nie tylko w Polsce, ale i na świecie. – komentuje Elżbieta Nitsze, prezes Belvedere Gourmet Group, inicjatorka Akademii Mistrzów Smaku.

Program Akademii to bezpłatna, roczna edukacja podzielona na dwa semestry, podczas której przekazywana wiedza będzie wykraczać poza naukę szkolną. Koncentruje się na pokazaniu nowoczesnych technik, nowych trendów, daje wiedzę teoretyczną oraz praktyczną, która ułatwia start na obranej ścieżce zawodowej. Plan kształcenia zakłada uczestnictwo
w całodziennych  pokazach i warsztatach praktyczno-teoretycznych prowadzonych przez mistrzów kulinarnych i ekspertów Akademii. Adepci będą zdobywać kwalifikacje nie tylko kulinarne, ale także z dziedzin związanych z zarządzaniem strategicznym organizacji, marketingiem marki osobistej, psychologią i dietetyką.

Pierwszy rok Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere startuje już we wrześniu 2022 roku. 

Wśród i trenerów kulinarnych Akademii znajdują się znane osobowości sceny gastronomicznej w Polsce, w tym trzech przedstawicieli Belvedere Gourmet Group, w kolejności alfabetycznej: Adam Chrząstowski, David Gaboriaud, Łukasz Guziński, Michał Iwaniuk, Ernest Jagodziński, Daria Ładocha,  Tomasz Łagowski,  Maciej Rosiński, , Michał Toczyłowski, Maciej Wiśniewski, Agata Wojda , Krystian Zalejski, Grzegorz Zawierucha. Wspierającą kulinaria wiedzą ekspercką, dzielić się będą między innymi profesorowie warszawskiej uczelni SGGW – Artur Głuchowski i Hanna Górska-Warsewicz, eksperci niezależni – Renata Kozłowska, Tomasz Kolecki, Wojciech Pasko, osoby z mediów – Katarzyna Bosacka, Paweł Gruba, Zosia Ślotała – Haidar. przedstawicielka Belvedere Gourmet Group, psychodietetyk –  Angelika Motopulos.

„Być szefem kuchni to odpowiedzialność przede wszystkim. Jestem Szefem Kreatywnym Belvedere Catering by Design. W mojej pracy w cateringu ciekawe jest to, że gdy zrobimy super danie, które ma wyglądać i smakować tak jak sobie wyobrażam w głowie a potem musimy je powielić na wydarzeniu dla 1600 osób. To jest wyzwanie, ale efekt w postaci zadowolonych Gości jest miarą sukcesu. Nie byłbym jednak kucharzem, gdyby nie pasja. Nie skończyłem żadnej szkoły gastronomicznej, ale serce mi dyktowało, że gotowanie to jest to co chcę robić. Zwracając się do młodych ludzi, którzy będą rozpoczynać swoją drogę w gastronomii: jeśli gotowanie Was kręci to idźcie w to! Pracujcie na tym, nad technikami. Nie ma nic piękniejszego, niż możliwość rozwijania pasji. Umożliwi to Wam to Akademia Mistrzów Smaku. Będziecie zdobywać tu zdobywać wiedzę bezpłatnie od najlepszych”. – mówił podczas inauguracji David Gaboriaud, Szef Kreatywny Belvedere Catering by Design.

 

 

PATRONI HONOROWI:

SPONSORZY  GŁÓWNI:

PATRONI MEDIALNI:

Menu