W związku z drugą falą wirusa COVID-19 oraz ze względu na ogromne potrzeby służby zdrowia Belvedere Catering by Design postanowiło kontynuować projekt „Wsparcie dla Służby Zdrowia”, polegający na codziennym dostarczaniu posiłków służbom medycznym.
W wyniku wzrostu liczby zakażeń wirusem COVID-19 i zwiększonej konieczności zapewnienia pacjentom stałej, specjalistycznej opieki zdrowotnej przez służby medyczne w niemożliwym do przewidzenia okresie czasu oraz zidentyfikowanymi ogromnymi potrzebami personelu służb medycznych, Belvedere Catering powróciło do akcji wsparcia służb medycznych w postaci dostarczania posiłków tym, którzy walczą o nasze zdrowie i życie na pierwszej linii frontu – mówi Beata Bronowicz, Dyrektor Sprzedaży i Marketingu w Belvedere Gourmet Group.
W ramach projektu Belvedere Catering by Design oraz Partnerzy i Darczyńcy akcji dostarczali posiłki regeneracyjne wraz z sokami i herbatami dla lekarzy, pielęgniarek, ratowników, farmaceutów i pracowników służb medycznych, wyrażając w ten sposób ogromne uznanie dla ich zaangażowania i heroizmu.
Podczas pierwszej fali pandemii dołączyło do projektu wielu Partnerów i Darczyńców, dzięki którym Zespół Belvedere w okresie marzec-czerwiec 2020 r. dostarczył łącznie ponad 70.000 posiłków służbom medycznym. Jesteśmy bardzo wdzięczni Partnerom za okazane wsparcie, gdyż z ich pomocą także jesienią możemy powrócić do akcji. Potrwa ona tak długo, jak będzie to konieczne, gdyż czujemy wielką solidarność ze służbą zdrowia, która walczy przecież o nasze dobro.– komentuje Beata Bronowicz.
Do tej pory akcję „Wsparcie dla Służby Zdrowia” wsparły między innymi: Zakłady Farmaceutyczne Polpharma S.A., Herbapol Lublin, Fundacja Warbud – Warto Pomagać, Inter-Mlecz, P.H.U.Marek Kubiszewski, Fundacja One Są Bosskie, Zdrovo, BidFood Farutex, Maracana Hurtownia Warzyw i Owoców, Sirens, Wolf Theiss, Grupa ANG.
Posiłki przygotowywane są z utrzymaniem najwyższych standardów jakości, zgodnie z wytycznymi Państwowej Inspekcji Sanitarnej i zaleceniami WHO w kwestii zachowania szczególnej higieny. Kucharze pracują w jednorazowych rękawiczkach lateksowych, maseczkach oraz specjalnych ubraniach ochronnych. Wszystkie produkty wchodzące w skład posiłków pochodzą od lokalnych dostawców, z którymi Belvedere współpracuje na co dzień.