Przepis Szefa Kreatywnego Henryka Nieciejowskiego na krem z dyni z gruszką, imbirem, świeżo tartym serem bursztyn 🙂

Przepis Henryka Nieciejowskiego

Przepis Szefa Kreatywnego Henryka Nieciejowskiego na krem z dyni z gruszką, imbirem, świeżo tartym serem bursztyn 🙂

Okres jesienny to idealny czas na produkty sezonowe. Zapraszamy do wspólnego gotowania 🙂

Przepis:

– 800 g pieczonej dyni (około 1,5 kg surowej, ze skorupą),
– 4 gruszki klapsy,
– 2 łyżki masła,
– pól cebuli słodkiej,
– 1 szklanka białego wina,
– 1/2 szklanki gorącego bulionu jarzynowego,
– 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%,
– 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,
– ser bursztyn,
– kora cynamonu,
– 4 łyżki miód,
– świeżo tarty imbir,
– sól morska i świeżo zmielony pieprz

Sposób przyrządzania:
Dynię opłukać i pokroić na duże kawałki (razem ze skorupą). Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w temp. 200 stopni C przez około 25 minut, tak, aby miąższ był miękki, jednocześnie jędrny. Z dyni odciąć skorupę, miąższ pokroić w 1,5 cm kostkę. Gruszki obrać i wyciąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki – zostawić w marynacie z miodu( 4 łyżki miodu) i białego wina(100ml).

W dużym rondlu roztopić masło, dodać cebulę. Smażyć na bardzo małym ogniu, aż cebula się zeszkli (nie rumienić). Dodać, wyjęte z marynaty, kawałki gruszki i smażyć przez około 4 – 5 minut, mieszając. Dodać pokrojoną dynię i smażyć jeszcze przez około 3 – 4 minuty.
Zmiksować na gładki mus i przelać z powrotem do rondla.

W drugim rondelku zagotować białe wino (pół szklanki), dodać gorący bulion, gałkę muszkatołową i korę cynamonu. Gotować przez 1 – 2 minuty, następnie wlać śmietankę kremówkę . Przecedzić przez sito, przelać do naczynia z dynią, doprawić solą.

Podawać posypaną świeżo zmielonym serem, czarnym pieprzem, cynamonem, świeżo tartym imbirem i gałką muszkatołową.

Smacznego:)

Menu