Aktualności

18 lipca 2022 r – ierwsza Rada Programowa Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere  za nami!

Zdradzamy więcej szczegółów na temat istoty jej funkcjonowania oraz założeń programowych edukacji młodzieży przygotowującej się do pracy na stanowisku kucharza, a  może nawet także szefa kuchni.

W Restauracji Belvedere  wraz z  trenerami kulinarnymi, ekspertami Akademii jak i przedstawicielami  marki Chefs Culinar – Mecenasa Akademii  doprecyzowaliśmy  szczegółowy harmonogram roku akademickiego,  zatwierdziliśmy podstawy programowe cyklu szkoleń wraz z kryteriami oceny uczniów, przebieg egzaminu wstępnego i końcowego, zasady przyznawania nagród dla najlepszych uczniów oraz wyróżnienia dla trenera wynikającego z subiektywnej oceny uczniów.

Program zapowiada się bardzo obiecująco, trenerzy zostali zebrani tak, aby pokazać swoje najlepsze specjalizacje i dodatkowo dobrani w uzupełniające się mistrzowskie duety, gdzie ramię w ramię będą szkolić młodych adeptów kulinarnych.. Cykl 15 szkoleń został precyzyjnie opracowany, aby zachować spójność i niepowtarzalność tematów. Warsztaty i spotkania będą odbywać się w wyjątkowych miejscach w całej Polsce takich jak: Restauracja Belvedere, Atelier Chefs Culinar, Chefs Table by Ernest Jagodziński, Comfort Food Studio w Hali Koszyki,  Studio Aruana Hotelu Narvil Conference &Spa czy Pałac w Oborach.

Adepci będą uczyć się podstaw gastronomicznych takich jak: wiedza techniczna związana z produktami i ich obróbką w kontekście różnych kuchni świata, regionalnych i lokalnych,  będą pracować wspólnie z trenerami i ekspertami nad umiejętnością rozbudzania kreatywności kulinarnej w celu tworzenia nowych, wyjątkowych, autorskich przepisów. Równolegle będą zgłębiać wiedzę z zakresu ekonomii, prowadzenia kuchni, engineeringu menu, marketingu produktu oraz rozwoju i promocji marki osobistej.

„To piękne poniedziałkowe przedpołudnie, w które zorganizowana została Rada Programowa, pokazało, że w szeregach Akademii nie ma osób przypadkowych. To zgrana ekipa pasjonatów, która chce dokonać przełomu w polskiej gastronomii i otworzyć jej nowe wymiary poprzez najważniejszy element tej układanki – czyli poprzez człowieka. To wielki zaszczyt dla mnie współtworzyć wyjątkową przestrzeń edukacyjną  razem z szefami kuchni, ekspertami, mecenasami i patronami, podzielającymi tą sama wizję. Wymiana doświadczeń, sugestii, dobrych rad, to dowód że razem możemy zrobić więcej.” – puentuje Elżbieta Nitsze Prezes Belvedere Gourmet Group, Organizator Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere.

Rada Programowa uzgodniła ważne  terminy dotyczącye poszczególnych warsztatów oraz egzaminów. Między innymi:

  • 5 września 2022 r. – egzamin kwalifikacyjny,
  • 27 września 2022 r. rozpoczęcie  roku akademickiego w Atelier Chefs Culinar.
  • 13 czerwca 2023 r. – uroczyste zakończenie pierwszej edycji roku akademickiego 2022/2023 wraz z ogłoszeniem i wręczeniem nagród laureatom.

„Dla nas to duży zaszczyt móc zostać partnerem Akademii Mistrzów Smaku i być świadkiem rozwijania się kolejnych Szefów kuchni na rynku polskim. Odkrywanie przez PepsiCo bogatej polskiej gastronomii inspiruje nas do szukania rozwiązań, które będą miały  w przyszłości wpływ na jej kształt”. –Joanna Wiszowaty (Shopper Marketing Manager Away from Home); Krzysztof Baran (CUST MGMT ASSOC ACCOUNT REPRESENTATIVE), Tomasz Wcisło (Kierownik ds. Sieci Lokalnych HoReCa).

 

PATRONI HONOROWI:

SPONSORZY  GŁÓWNI:

PATRONI MEDIALNI: